SAMOn vappu on täysi-ikäinen!

Koonnut: Henni Välimaa

“Vapun merkitys opiskelijalle korostuu vuosi vuodelta - vappuna on lupa antautua muutaman päivän putkelle ja notkua puistossa.” - Aku Autio, SAMOILLA SILMILLÄ historiikki

Seinäjoen opiskeljapalvelut Oy:n toimarilla on tapana pitää työharjoittelijoille leikkimielinen pistokoe SAMOILLA SILMILLÄ- historiikista. Tänä vuonna pistokoe sattui vapun nurkille ja mukana oli luonnollisesti kysymys myös vapusta.

Kengännauhat ja vappujärjestelyt jäi vaivaamaan, joten otin yhteyttä 2001 vuoden SAMOn hallituksen puheenjohtaja Heikki Ulvilaan ja kysyin, että voisiko hän kertoa ensimmäisestä vapusta 2001 ja vastaus oli:

"Tarkoitat varmaankin vappua 2002?

Vappu sai vahvan startin siitä puhelusta, jonka sain 2001 syksyllä Vuorenmaanrinteen asuntoni eteisessä, jossa olimme juuri lähdössä silloisen kulttuurivastaavan Pauli Hemmingin kanssa jonnekin ja minä sidoin kengännauhojani. Puhelu tuli Seinäjoen kaupunginjohtaja Mikko Pukkiselta, joka kertoi että Seinäjokea ei myönnetä opiskelijakaupungiksi ja asialle on tehtävä jotain!

Tämä hetki on syöpynyt verkkokalvoilleni! Hetki jota en unohda, koska tiedän, (nyt) että teimme historiaa. Olen palannut tähän hetkeen useammankin kerran.

Silloin minulle puhelimitse ehdotettiin seuraavaa:

kaupunki lupasi järjestää soittokunnan rautatieasemalle ja hommata paikalle mediaedustajia jos opiskelijat tulisivat pesemään Rautatieläistenpatsasta. Sen jälkeen kaupunki järjestäisi meille kirkkoveneen Kampusrantaan, niin voisimme soutaa sillä kilpaa. Lisäksi tuumattiin, että hienoahan se olis jos marssisimme yhdessä patsaalta rantaan. Asia tuntui kaupungin puolelta hyvin valmistellulta ja kyse oli lähinnä opiskelijoiden organisoimisesta mukaan rientoihin. Tästähän se Seinäjokelainen opiskelijavappu sai jo hyvän ohjelmarungon, joka on kantanut hämmentävänkin pitkään. Jo 18-vuotta!

KUVA: SAMOILLA SILMILLÄ historiikki

Ensimmäisessä patsaan pesussa v. 2002 hallituksessani jäsenenä ollut Antti nosti minut olkapäille ja pesin muiden opiskelijoiden, kanssa tyytyväisenä patsasta. Näin kun kaupunginjohtaja Pukkinen tepasteli juuri sillä hetkellä paikkalle, kun yksi opiskelijoista piti pumpattavaa barbaraa nilkoista ja nuken huulet pesivät antaumuksella patsaan runkoa. Silloin mietin hetken, että "Mikko oliko tämä sitä mitä tilasit, kun puhuit että Seinäjokea ei vielä mielletä opiskelijakaupungiksi ja SAMOlla olisi mielestäsi vahva rooli, kun alamme rakentamaan kaupunkiimme opiskelijakulttuuria!" Patsas saatiin pestyä kuka nukella kuka harjalla.

ILKKA 1.5.2002

SAMOn kuva-arkisto

Lähdimme hyvän mielen opiskelijamarssille keskustan läpi kohti Kampusrantaa. Toki soutukisat järjestettiin, en enään kuollaksenikaan muista minkä yksikön opiskelijat voittivat. Paremmin jäi mieleen se, että rekan lavalta lauloi Pauli Hemmingin bändi ja kulttuuritiimin jäsen Jarno ”Jarppi” Leppälä veti temppukerhoa.. Temppukerhon ideanan oli, että Jarppi teki tempun ja muiden piti tehdä perässä. Siinä tiimmellyksessä yhdeltä temppuilijalta puiston penkiltä tehty voltti meni sen verran pitkäksi niin, että kengän kantalappu osui järjestyksenvalvojaa nenään. Verta tuli sen verran, että naamaa lähtivät näyttämään sairaalaan. No samainen kaveri tuli kuitenkin sankarin elkein illan bileisiin SokosHotelli Lakeuteen. Sen verran on aikaa, että ihan kaikkia käänteitä, en illastani muista vaikka tuolloin olinkin käytännössä absolutisti.

Vappuhaalarimerkki 2002

On mahtavaa nähdä, että pieneltä osaltani olen saanut olla tekemässä isoa perinnettä seinäjokelaisen opiskelijakulttuurin muodostumiseen! Tosin tuona hetkenä en ehkä sitä tajunnut, mutta sen haluaisin sanoa, että tuolloin jo meihin luotettiin ja varmasti luotetaan edelleenkin varteenotettavana yhteistyökumppanina!

Hyvää vappua ja YKSSILLE!!!!

Heikki Ulvila,
SAMOn hallituksen puheenjohtaja 2001"