Vahtaa siinä luukun vieres, ku kello alkaa olla täys, että tuloo sopivan värisiä!

Kirjoittanut: Johanna Hakala

Morjens!

Nyt, kun joka tuutista paasataan taukojen pitämisen tärkeydestä, niin eikö olisikin kiva, jos keksis niille tauoille jotain kivaa tekemistä? Jos soot ny viitenä päivänä tehny sitä kuminauhajumppaa joka tauolla, niin koitappa huomisen työpäivän aikana leipaasta sämpylöötä!

Sämpylöötten (tai pullien) leipominen on oivaa taukopuuhaa, sillä niissä käytettävä hiiva vaatii toimiakseen aikaa ja omaa rauhaa – ja nämä hetket on hyvä käyttää opiskeluun. Kuinka se homma sitte tapahtuu käytännössä, nii mä kerron!

Alkuperäinen resepti on Hellapoliisilta, vähän muokkasin tätä.

Ohojes:

0,5 l nestettä (käytin maitoa, vesi passaa hyvin myös! Tai jos kaapissa on kermaa, sekin käy, jos siihen lisää vettä jatkoksi)
1pss kuivahiivaa (tää kannattaa ottaa vakiovarusteeksi kuiva-ainekaappiin!)
2dl juustoraastetta (jääkaapista löytyny emmentaalin pala oli tähän hyvä)
n.8 dl jauhoja (laitoin 50/50 vehnä- ja hiivaleipäjauhoja)
1tl suolaa
0,5dl öljyä (tai 50g pehemoosta voita)
voiteluun (vaahtera)siirappivesi ja juustoraastetta ripotteeksi päälle

Ku käyttää kuivahiivaa, niin neste pitää olla reilusti kädenlämpööstä, mieluummin vaikka liian lämmintä ku kylmää, muuten hiiva ei toimi. Elikkä se lämmitetähän ensiksi!

Kuivahiiva on siinä mielessäkin hauska, että sen voi sekoottaa joko nesteeseen tai sitte jauhoohin – mä sekootan sen nesteeseen, ja siinä on hyvä käyttää vispilää apuna, ettei se jää klöntiille.

Sitku hiiva on seattu, nakkaa sekahan puolet jauhoosta ja sekaa haarukkavatkaimella. Seuraavaks saa lisätä suolan ja juustoraasteen, ja loput jauhot ja öljy vuorootellen. Ja sen jälkeen ruvetaan oikeen työstämähän! Rehristi käsi nyrkkihin ja alat paasaamaan sitä taikinaa kiinteäksi. Ku oot kymmenisen minuuttia purkanu aggressioitas siihen taikinaan, peittele se leivinliinalla, ja sitte se saa kohota rauhas. Mä tykkään usein laittaa mikroon kohoamaan, koska siellä se saa olla vedottomas paikas, mutta älä paa mikroa päälle!

Täs kohtaa on hyvä laittaa ajastimeen 30-45 minuuttia aikaa ja mennä opiskelemaan siks aikaa kun taikina ottaa ja vahvistuu!

Ku kello plinajaa, ota taikina mikrosta ja kippaa jauhootetulle tasolle. Vähä saat paasata sitä taikinaa kiintiäksi läjäksi, ja sitte pyörittele pötköksi, josta leikkaat sopevia paloja. Ne palat saa sitte pyöritellä sopiviksi sämpylööksi, jokka saa laittaa pellille liinan alle taas kohoamaan. Ku soot kaikki pyöritelly, paa taas kellohon puoliska tuntia ja mee takaasi opiskelemaan!

Jos et millää malta olla siinä koneen ääres koko puolta tuntia, parinkymmenen minuutin jälkeen voit tulla ja laittaa uunin päälle 225 asteeseen (kiertoilmauuni vähä pienemmälle). Täs kohtaa sun sämpylät on kohonnu näteiksi pallurooksi, jokka saa ny voirella siirappivetellä. Eli sekaa lämpööstä vettä ja nokko siirappia ja huitele pullasurilla pintahan, ja ripottele juustoraastetta vielä jos taharot. Mutta tee tämä osuus pelli kerrallaan, justihin ennen uunia!

Ku uuni on tarpeeks kuuma, paa sämpyläpelli sinne ja kellohon noin 10-12 minuuttia. Vahtaa siinä luukun vieres, ku kello alkaa olla täys, että tuloo sopivan värisiä! Jos emmit, että onko ne kypsiä, vilikaase sämpylän pohjaa – ku se on nätin värinen, on ne myös kypsiä.

Sitte sopiiki laittaa päiväkaffit (tai teet) tulille ja nauttia tuoretta sämpylää sen kans! Ja kaffitauon jälkeen taas opiskellahan.”